Γενικά Χάρτης περιοχής Χωριά Ιστορία & Αξιοθέατα Φωτογραφίες Θέμα (φωτ.) Χάρτης Ν. Ηρακλείου |
Στο κέντρο του νομού Ηρακλείου, και κατά τους ντόπιους στο κέντρο της Κρήτης, ο δήμος Αγ. Βαρβάρας, περιβάλλεται από 8 δήμους του νομού. Τούς δήμους Γοργολαίνη, Τετραχωρίου και Τεμένους από Βορρά, τους δήμους Ν. Καζαντζάκης, και Αστερουσίων από την Ανατολή, τους δήμους Κόφινα και Γορτύνης από νότο, και το δήμο Ρούβα από τη Δύση.
Διοικητικά περιλαμβάνει τις 7 πρώην κοινότητες Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Θωμά, Μούλια,, Δούλι, Λαράνι, Μεγάλη Βρύση, και Πρινιάς.
Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κυρίως στην γεωργία και την κτηνοτροφία.
Εδρα του δήμου είναι η Αγ. Βαρβάρα, με πληθυσμό πάνω από 2000 κατοίκους, η οποία απέχει 30 χλμ από το Ηράκλειο, πάνω στον οδικό άξονα, Ηράκλειο- Αγ. Βαρβάρα, -Μοίρες - Φαιστός, πού διασχίζει το νομό Ηρακλείου από Βορά πρός Νότο.
Ο δήμος Αγ. Βαρβάρας, έχει πλούσια αρχαιολογική και πολιτιστική ιστορία. Πάνω σε ένα ιδιότυπο ύψωμα «πλειοκαινικών σχηματισμών», στην περιοχή του οικισμού Πρινιά, βρίσκεται η αρχαία πόλη της Ριζηνίας. Το ύψωμα αυτό, (686 μ.), γνωστό με το όνομα «Πατέλα του Πρινιά», είναι απότομο και απόκρημνο από βορά , ανατολή, και νότο και προσπελάσιμο μόνο από τη δύση. Η θέα είναι πανοραμική και διακρίνεται τόσο το νησί Ντία στο Κρητικό Πέλαγος, βόρεια της Κρήτης, όσο και το νησί Παξιμάδι στο Λιβυκό , νότια.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ειναι σίγουρο, πώς μιά περιήγηση στο δήμο Αγ. Βαρβάρας, θα είναι μιά ευχάριστη εμπειρία για τον επισκέπτη, καθώς θα του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει και τις ομορφιές της ενδοχώρας της Κρήτης.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ.
Αρχαία Ριζηνία και νεκροταφείο στον Πρινιά. Λαξευτοί τάφοι και πατητήρι σταφυλιών στον Αγ. Θωμά.
ΤΟΠΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΣ
Η κοιλάδα του Πρινιά, η Περδικοκορυφή στον Πρινιά, η Ακρόπολη της Ριζηνίας , το μοναδικό δαφνόδασος στην Κρήτη και η διαδρομή από μονή Καρδιώτισας στον Αγ. Αντώνιο, στον Αγ. Θωμά.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
Ο Αγ. Ιωάσαφ, η Σπηλιώτισα, η Καρδιώτισα, ο Αγ. Αντώνης στον Αγ. Θωμά.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη, καθώς τόσο η σύνδεση με την έδρα του δήμου, όσο και των οικισμών μεταξύ τους γίνεται με ασφάλτινους δρόμους, οι οποίοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Εκτείνεται σε μιά έκταση 99,038 στρεμάτων, από Μαλεβίζι μέχρι Μονοφάτσι, μέχρι επαρχία Καινουργίου,και έχει πάνω από 5000 κατοίκους.
Γεωγραφικά, ο δήμος ανήκει στις ΝΑ παρυφές του Ψηλορείτη, και αποτελεί μια από τις κύριες πύλες εισόδου πρός το βουνό. Είναι δήμος ημιορεινός -Ορεινός, και το μέσο υψόμετρό του είναι 530 μ.
Τα κυριοτερα καλλιεργούμενα είδη είναι η ελιά και το αμπέλι, ενω η εκτροφή προβάτων , αποτελεί τον βασικό κλάδο της κτηνοτροφίας.
Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις στο δευτερογενή τομέα, όπως ελαιουργεία, τυροκομεία, αποστακτήρια τσικουδιάς, όπως επίσης και επιχειρήσεις του τριτογεννή τομέα, εμπορικές, και υπηρεσιών.
Τηλέφωνο Δήμου :
0894 23741 & 23742
Φαξ Δήμου : 0894 23743
Πάνω σ' αυτό το ύψωμα , η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, ανακάλυψε το 1906-1908 τα ερείπια μιάς σπουδαίας πόλης της Κρήτης, της αρχαίας Ριζηνίας.
Η Ριζηνία ήκμασε από την Υστερομινωική περίοδο μέχρι και την Ελληνιστική (1600 πΧ- 67 πΧ), αλλά τα σπούδαία μνημεία, και οι ναοί ανήκουν στην ελληνική Αρχαική περίοδο του 7ου και 6ου πΧ αιώνα.
Η θέση της Ριζηνίας πάνω στην Πατέλλα, στο κέντρο της Κρήτης, και ανάμεσα στο δρόμο πού ένωνε τις δυό μεγάλες πόλεις της Κρήτης, την Κνωσσό και την Γόρτυνα, είχε μεγάλη στρατηγική σημασία.
Πάνω στο ύψωμα υπήρχε μεγάλο φρούριο Ελληνιστικής εποχής ( 330- 70 πΧ). Στο χτίσιμό του έχουν χρησιμοποιηθεί ξυστές πέτρες από αρχαιότερα κτίσματα και τάφους. Μερικές απο τις πέτρες αυτές έχουν επιγραφές και μορφές χαραγμένες. Σε μιά πλάκα είναι χαραγμένη θηλυκή μορφή με ποδήρη χιτώνα, πού κρατά μιά ρόκα με αρδάχτι μισογεμισμένο στο κάτω μέρος. Σε άλλη πλάκα, υπάρχει πολεμιστής με κράνος ασπίδα και δόρυ. Οι πέτρες αυτές προέρχονται από νεκροταφείο της πρώτης Ελληνιστικής περιόδου.Στα ερείπια της αρχαίας Ριζηνίας, έχουν βρεθεί πολλά πήλινα αφιερώματα, όστρακα αγγείων, ειδώλια κλπ.
Εχουν αποκαλυφθεί ακόμη ερείπια από δυό ναούς.
Ο ένας απο αυτούς βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του υψώματος, και είναι αφιερωμένος στη Ρέα. Από τις στάκτες και τα κόκκαλα των ζώων πού βρέθηκαν, πιστοποιείται ότι γινόταν θυσίες. Μέσα και γύρω από το ναό βρέθηκαν πολλά γλυπτά από πορόλιθο τα οποία έχουν μεταφερθεί στο μουσείο του Ηρακλείου.
Σε κοντινή απόσταση από τα ερείπια της αρχαίας πόλης,της Ριζηνίας, έχει βρεθεί και το νεκροταφείο της. Εχουν ανασκαφεί πολλοί τάφοι, με σημαντικά ευρήματα.
Ενδιαφέρον επίσης από αρχαιολογικής και ιστορικής άποψης είναι και ο οικισμός του δήμου Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Θωμάς, στην θέση του οποίου, αρκετοί αρχαιολόγοι, τοποθετούν την αρχαία πόλη Πάννονα. Στην περιοχή του χωριού υπάρχουν πολλά λαξευτά σπήλαια, υδατοδεξαμενές, καθώς και ένα υπέροχο λαξευτό πάνω στο βράχο πατητήρι σταφυλιών.
Το ύψωμα Τάγα, όπου και το Αιολικό πάρκο, μεταξύ Αγ. Βαρβάρας και Μουλίων και το ύψωμα Ανεμόμυλος.
Οι βυζαντινές εκκλησίες Προφήτης Ηλίας, Αγ. Γεώργιος,στην Αγ. Βαρβάρα, και Αγ. Ιωάννης, στην Μεγ. Βρύση, καθώς και το παλιό μοναστήρι της Αγ. Πελαγίας.
Η ζωοδόχος Πηγή στα Ανω Μούλια. Η Αρμυρή και η Αγ. Αννα στη Μεγάλη Βρύση. Ο Αγιος Νικόλαος στο Δούλι.
Το φυσικό περιβάλλον, η χλωρίδα και η πανίδα , οι γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής , κάνουν την επίσκεψη ειδικών και μή στον δήμο μας ενδιαφέρουσα.
Από το Ηράκλειο πρός όλους τους οικισμούς του δήμου υπάρχει δημόσια συγκοινωνία κάθε μισή ώρα, και ο σταθμός των λεωφορείων βρίσκεται στην πλατεία Μάχης Κρήτης ( Χανιόπορτα).