ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ |
Εισαγωγή Χάρτης περιοχής Χωριά Διαδρομές Φωτογραφίες Θέμα (φωτ.) Χάρτης Ν. Ηρακλείου |
ΠΡΟΣΒΑΣΗ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημόσια συγκοινωνία από Ηράκλειο, γίνεται από το ΚΤΕΛ στο Λιμάνι του Ηρακλείου, κάθε 1 ώρα περίπου. Η διαδρομή πρός την έδρα τού Δήμου είναι από τον δρόμο πρός Κνωσσό- Πεζά, διακλάδωση δεξιά, Χουδέτσι- Τεφέλι-Πραιτώρια- Πύργος.
Στήν έδρα του Δήμου, υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες πού χρειάζεται ο κάτοικος αλλά και ο επισκέπτης του Δήμου.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η περιοχή εκατοικείτο από αρχαιοτάτων χρόνων. Στον όρμο του Τσούτσουρα, στην Αρχαία πόλη Ινατο, βρέθηκαν ευρήματα ελληνικών, ρωμαικών, και γεωμετρικών χρόνων.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η Φύση φρόντισε να προικίσει πλουσιοπάροχα την περιοχή του Δήμου Αστερουσίων. Οι παραλίες του Πέρα Τσούτσουρα, το Μαριδάκι, η παραλία και η φυσική ομορφιά του Αη Νικήτα, και των Τριων Εκκλησιών, το φαράγγι και οι καταρράκτες στην θέση Αμπά, στούς Παρανύμφους, το φαράγγι ανάμεσα στην Εθιά και το Μεσοχωριό, ο Αφέντης Χριστός πάνω στο Χαράκι στον Χάρακα, η ανυπέρβλητη ομορφιά των Αστερουσίων, το Φοινικόδασος στον Αη Νικήτα, το δασάκι στον Πύργο, επιβάλλουν στον επισκέπτη της Κρήτης να αφιερώσει κάποιο χρόνο για να επισκεφτεί το Δήμο Αστερουσίων. Γι αυτούς πού αγαπούν τις διαδρομές μέσα στην φύση , σε τοπία πού ο άνθρωπος έχει παρέμβει ελάχιστα, γι αυτούς που αγαπούν τις ερημικές απάτητες ακρογιαλιές, προτείνουμε δυό διαδρομές από την έδρα του Δήμου τον Πύργο:
Αφήνουμε τον Πύργο, και προχωρούμε ΝΔ, πρός Χάρακα, Παρανύμφους. Είναι μιά διαδρομή ανηφορική, καθώς προσεγγίζουμε την κορυφή των Αστερουσίων, από την Βόρεια πλαγιά. Πίσω μας έχουμε υπέροχη θέα μέρους της πεδιάδος της Μεσαράς, και των πεδινών χωριών του Μονοφατσίου. Για 11 χλμ, και μέχρι τους
Παρανύμφους, ο δρόμος είναι ασφαλτος. Επισκεφτείτε το χωριό, δροσιστείτε με κάποιο αναψυκτικό, η δοκιμάστε την κρητική Ρακή σε κάποιο καφενείο και ετοιμαστείτε για να κατηφορίσετε τις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων. Μια χωμάτινη διαδρομή 13 χλμ., οδηγεί στον οικισμό Τρείς Εκκλησιές, και σε μερικές από τις πιό απάτητες και άγριας ομορφιάς παραλίες της Κρήτης.
Αφήνουμε τον Πύργο και πρχωράμε ΝΑ, ακολουθώντας τις πινακίδες πρός Ροτάσι -Μεσοχωριό.
Ο Δήμος Αστερουσίων, βρίσκεται στό ΝΑ τμήμα του νομού Ηρακλείου καί εκτείνεται από Βορρά πρός Νότο από το Δήμο Ν Καζαντζάκη, ( 38 χλμ απο το Ηράκλειο απέχει το Χαράκι το Βορειότερο χωριό του Δήμου) μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος.
Οι πανέμορφες παραλίες Πέρα Τσούτσουρας, Μαριδάκι, Αη Νικήτας, Τρείς Εκκλησιές, ανήκουν στον Δήμο Αστερουσίων.
Ο Δήμος Κόφινα από Δυτικά, και ο Δήμος Αρκαλοχωρίου από Ανατολικά, οριοθετούν τον Δήμο Αστερουσίων. Εκτείνεται σε μιά έκταση 204.000 στρεμμάτων και έχει πληθυσμό, 7000 περίπου κατοίκους.
Περιλαμβάνει 11 πρώην κοινότητες, με 22 οικισμούς.
'Εδρα του Δήμου είναι ο Πύργος, με 1.100 κατοίκους, 50 χλμ περίπου από το Ηράκλειο, στη διαδρομή Ηράκλειο- Χουδέτσι-Τεφέλι- Πραιτώρια-Πύργος.
Γι αυτούς πού βρίσκονται στην Νότια Κρήτη, από Μοίρες, Αγ Δέκα, διακλάδωση δεξιά, Γκαγκάλες- Ασήμι- Πραιτώρια-Πύργος.
Το οδικό δίκτυο από Ηράκλειο η από Τυμπάκι - Μοίρες, καθώς και αυτό πού συνδέει την έδρα με τα χωριά του Δήμου η τα χωριά μεταξύ τους είναι άσφαλτος και σε πολύ καλη κατάσταση. Οι προσβάσεις όμως προς τα Αστερούσια, και πρός τις νότιες παραλίες ( εκτός της διαδρομής πρός Πέρα Τσούτσουρο), γίνονται με χωμάτινες διαδρομές, και εκεί ίσως οφείλουν μέρος της γοητείας τους.
Δημόσιες υπηρεσίες, Αγροτικό Ιατρείο, ξενοδοχείο, εστιατόρια, ταβέρνες, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, τράπεζες, φαρμακεία κ.λ.π.
Στούς παραλιακούς οικισμούς, Πέρα Τσούτσουρος, και Τρείς Εκκλησιές υπάρχουν καταλύματα ύπνου, και σε όλες υπάρχουν ταβέρνες.
Επίσης σε όλα τα χωριά θα βρείτε καφενεία για καφέ, αναψυκτικά, και πρόχειρο φαγητό.
Ακόμη στο λόφο Ροτασανή Κεφάλα, του σημερινού χωριού Ροτάσι, βρισκόταν η αρχαία πόλις Ρυτιασός, το Ομηρικόν Ρύτιον.
Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ε Σ
Και οι δύο διαδρομές έχουν μεγάλο κομμάτι χωματόδρομο, και γι αυτό ο επισκέπτης πρέπει να φροντίσει το όχημά του να είναι σε καλή κατάσταση. Αν τυχαίνει να είναι δεινός πεζοπόρος οι διαδρομές αυτές θα τον μαγέψουν.
Στα εφόδιά σας οπωσδήποτε videocamera, ή φωτογραφική μηχανή με πολλά φίλμς.
800μ, μετά τους Παρανύμφους δεξιά, αξίζει μιά στάση στην τοποθεσία Αμπάς. Αφήνεται το μεταφορικό σας μέσο και προχωρείτε δίπλα σε ένα σφακόργιακο για 200 περίπου μ. Φτάνοντας στην άκρη του δρόμου, η θέα πού θα αντικρύσετε σας κόβει την ανάσα. Στα πόδια σας οι πανέμορφες ακτές του Λιβυκού, από τον οικισμό των Τριών εκκλησιών, μέχρι και την παραλία του Κουδουμά στο ακρωτήρι του Μάρτελου.
Αφήνοντας τον Αμπά, συνεχίζεται νότια, μέσα από συνεχείς εναλλαγές του τοπίου. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε μικρούς καταρράκτες, πηγές, κοπάδια από αιγοπρόβατα, καθώς και περίτεχνες πετρόχτιστες μάντρες.
Ακόμη γι αυτούς πού ενδιαφέρονται για τα εξωκκλήσια θα συναντήσουν μερικά πανέμορφα στην διαδρομή.
Η πρώτη παραλία πού συναντάτε είναι ο Βοϊδόματος, 500 μ πρίν την παραλία των Τριών Εκκλησιών.
Στις Τρείς Εκκλησιές, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακή Κρητική κουζίνα, παραδοσιακά καφενεία.
Δυτικά των Τριών εκκλησιών, η πανέμορφη
αμμουδερή παραλία της Παχιάς Αμμου.
Επιστρέφοντας στους Παρανύμφους μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Αγιο Παύλο, εικονογραφημένη εκκλησία του 14ου αιώνα.
Μετά από 2 περίπου χλμ συναντάμε το Ροτάσι, το Ομηρικόν Ρύτιον. Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Είτε να συνεχίσουμε το δρόμο πρός Μεσοχωριό και να πάμε Αχεντριά με ασφάλτινη διαδρομή, είτε να στρίψουμε δεξιά και να πάμε Αχεντριά μέσω του χωριού Εθιά, διαδρομή πού σας προτείνουμε, έστω και άν έχει δυό περίπου χλμ χωμάτινης διαδρομής πρίν τον Αχεντριά.
Ετσι κι αλλιώς μετά τον Αχεντριά η διαδρομή ολόκληρη είναι χωμάτινη.
Ακολουθώντας λοιπόν αυτή τη δεύτερη διαδρομή, ανηφορίζουμε πρός Εθιά, αφήνοντας πίσω μας, μιά υπέροχη θέα των του πεδινού τμήματος του Μονοφατσίου. Μετά απο δέκα χλμ φτάνουμε στην Εθιά παραδοσιακό Κρητικό χωριό με ωραία πέτρινα σπίτια και παραδοσιακή ταβέρνα όπου μπορείτε να δοκιμάστε κρητική ρακή με παραδοσιακούς μεζέδες.
Από εδώ και πέρα αρχίζουμε να κατηφορίζουμε τις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων. Μετά από δυό χλμ, φτάνουμε στο όμορφο χωριό του Αχεντριά. Από εδώ και μετά αρχίζει μια χωμάτινη υπέροχη διαδρομή 24 χλμ, πάνω στά Αστερούσια, και κατάβαση μέχρι τις ακτές του Λιβυκού πελάγους.
Οι συνεχείς εναλλαγές εικόνων θα σας αναγκάζουν να σταματάτε συχνά, για να απολαύσετε το τοπίο αλλά και να πάρετε τις φωτογραφίες σας. Τρεχούμενα νερά, σκόρπια αιγοπρόβατα, πέτρινες μάντρες, μοναχικά ξωκκλήσια, η μορφολογία του εδάφους, με γυμνά πετρώδη τοπία αλλά και δασωμένες χαράδρες θά εναλλάσονται στην διαδρομή σας. Μπροστά σας ηδη θα φαίνεται η θάλασσα.
4 χλμ., μετά τον Αχεντριά, υπάρχει διακλάδωση όπου σχετική πινακίδα σας ενημερωνει ότι αριστερά, και μετά από 9 χλμ φτάνετε στην οργανωμένη παραλία του πέρα Τσούτσουρα, ενώ δεξιά , συνεχίζεται για Μαριδάκι Αη Νικήτα.
Προχωρούμε δεξιά και η διαδρομή γίνεται πλέον συναρπαστική.
'Αγριο τοπίο, χαράδρες, βράχοι σκαμμένοι από το νερό και το χρόνο. Μετά από 10 χλμ, φτάνετε σε μιά διακλάδωση.
Αριστερά, και μετά από ένα χλμ, φτάνετε στην πανέμορφη παραλία Μαριδάκι.
Όμορφο τοπίο, πεντακάθαρη αμμουδερή παραλία, τρεχούμενα νερά. Στην παραλία υπάρχει ταβέρνα για φαγητό και καφενείο.
Δεξιά, μετά από 1 χλμ φτάνετε στο μοναστήρι του Αη Νικήτα. Στο μοναστήρι θα φιλοξενηθείτε με καφέ και φρούτα της μονής και θα επισκεφθείτε το όμορφο εκκλησάκι μέσα στον βράχο. Η θέα από το μοναστήρι ανατολικά πρός Τσούτσουρα, Δέρματο, Κερατόκαμπο, είναι πολύ ωραία.
Περνώντας μέσα από την αυλή του μοναστηριού μπορείτε να κατεβείτε στην παραλία του Αη Νικήτα για μπάνιο αλλά και για ψάρεμα, μια που στην περιοχή αφθονούν τα ψάρια.
Τριακόσια περίπου μέτρα δυτικά του Μοναστηριού, υπάρχει το εξωκκλήσι του Αγ. Αντωνίου κτισμένο μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περνώντας μια πλαγιά κατάφυτη από Φοίνικες και ένα μικρό δάσος από χαρουπιές.
Στην παραλία υπάρχουν πολλοί μικροί μοναχικοί ορμίσκοι όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας.
Στήν επιστροφή, μπορείτε να κατηφορίσετε δεξιά προς τον Τσούτσουρα, όπου υπάρχει οργανωμένος παραλιακός οικισμός, με ξενοδοχεία , εστιατόρια, mini markets, cafe , και να αποφύγεται έτσι την χωμάτινη διαδρομή.
Αρχή σελίδας