Γραμβούσα
νήσος

Η χερσόνησος βορειοδυτικά τού κόλπου της Κισάμου προβάλει προς τα βόρεια δημιουργόντας ένα ακρωτήρι πού οι αρχαίοι το ονόμαζαν Κώρυκον.
Στά δυτικά του υπάρχουν δυό βραχώδη ξερονήσια ένα πιό βόρεια πού λέγεται Αγρια Γραμβούσα και ένα λίγο νοτιότερα η περίφημη Γραμβούσα.
Η στρατηγική θέση αλλά και το ανάγλυφο του νησιού ώθησε τούς Ενετούς να το οχυρώσουν κατασκευάζοντας ένα απόρθητο κάστρο πάνω στη κορυφή του στα 137 μ από τη θάλασσα πού περιβάλεται από απόκρημνα βράχια.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1579 και τέλειωσε το 1582. Ενας κεραυνός όμως κτύπησε τη μπαρουταποθήκη και το κάστρο καταστράφηκε γιά να ξαναφτιαχτεί το 1630.
Ηταν ένα από τα τρία κάστρα που παραμείνανε στη κυριαρχία των Ενετών και μετά τη Τουρκική εισβολή στη Κρήτη (τα άλλα δύο είναι της Σητείας και της Σπιναλόγκας).


Παρόλο που το κάστρο έμεινε απόρθητο κατά το πόλεμο τών Ενετών με τους Τούρκους, οι Τούρκοι κατάφεραν να το πάρουν δωροδοκόντας τον Ενετό διοικητή το 1692.

Αποφασισιτικό ρόλο όμως έπαιξε η Γραμβούσα κατά το ξεσηκωμό τών Ελλήνων ενάντια στούς Τούρκους. Οι Ελληνες κατάφεραν με πονηριά το 1825 παριστάνοντας την νέα φρουρά, να καταλάβουν το κάστρο και έτσι ήταν το πρώτο κομάτι Κρητικής γης που λευτερώθηκε από τους Τούρκους.
Τό βραχώδες αυτό νησάκι έγινε το καταφύγιο γιά πάνω από 3000 κόσμο. Λίγο αργότερα όμως αποτέλεσε και βάση για την πειρατία των διερχόμενων πλοίων και έτσι με συμφωνία και της Ελληνικής κυβέρνησης εγκαταστάθηκε Αγγλο- Γαλλική φρουρά το 1828.
Σήμερα στέκουν μισοερειπωμένα αλλά επιβλητικά τα τείχη τού κάστρο γιά να θυμίζουν την ιστορία του.

Απένατι από το νησί βρίσκεται μιά από τίς μαγευτικές παραλίες της Κισάμου, ο Μπάλος.

english text
EN text




Νομός: Χανίων
Επαρχία:Κισάμου
Συμβ. Περιοχής:Καστελίου
Κοινότητα:Γραμβούσας



mail to interkriti© Interkriti 1997 interkriti's index