Περιοχή
ΓΕΡΑΝΙΟΥ
Περιφέρεια: Κρήτη
Νομός: Χανίων
Επαρχία: Κυδωνίας
Κοινότητα: Γερανίου
Οδοιπορικό
Γεράνι
Μόδι
Μανωλιόπουλο
Λουτράκι
Βρύσες
Τουριστική Υποδομή
Χάρτης Περιοχής
Οδικός Χάρτης
Επιλογή Κειμένου



Το σχολείο όπου πρωτοδίδαξε ο Κονδυλάκης


Η σελίδα αυτή είναι προσφορά της
Κοινότητας Γερανίου

. Η επίσκεψη στη γύρω από το Γεράνι περιοχή, είναι μια πραγματική απόλαυση. Η διαδρομή μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο αλλά και το ποδήλατο θα ήταν μια καλή ιδέα, ακόμη και με τά πόδια για τους δεινούς πεζοπόρους.
Δραπετεύοντας από τον πολύβουο και με πυκνή κυκλοφορία δρόμο, σε υποδέχεται ένα ήρεμο καταπράσινο περιβάλλον. Ο δρόμος περνά μέσα από ατελείωτα πορτοκαλοπερίβολα, ανάμεσα από ψηλά κυπαρίσσια, πλατάνους, ευκαλύπτους. Το τοπίο διακόπτεται από μικρά καταπράσινα χωριουδάκια όπου μπορείτε να δροσιστείτε με ένα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, η περιοχή παράγει αρκετά νόστιμα πορτοκάλια, ή να γευτείτε τον ελληνικό καφέ με δροσερό νερό σε κάποιο μικρό καφενεδάκι του χωριού. Ξεκινώντας από το κάτω Γεράνι, στον οικισμό διακρίνονται ακόμη τα θεμέλια του Γερμανικού νεκροταφείου πού μεταφέρθηκε αργότερα στο Μάλεμε. Μπαίνοντας στο Πάνω Γεράνι αριστερά σας, μπορείτε να δείτε το όμορφο μοναστήρι στο Μετόχι Ησυχάκη. Ακόμη, ανάμεσα στο Γεράνι Μόδι αναζητείστε το κτίριο πού πρωτοδίδαξε σαν δάσκαλος ο μεγάλος μας συγγραφέας Ιωάννης Κονδυλάκης. Υπάρχει σχετική πλάκα πάνω στο κτίριο. Ανάμεσα στο Γεράνι και στο Μανωλιόπουλο, στη θέση Κοτσιφιανά, σταθείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας, μοναστήρι πού γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, και γίνεται πανηγύρι που μαζεύει πλήθος κόσμου από την γύρω περιοχή.
Ανάμεσα στις Βρύσες και στο χωριό Κουφός, είναι ένα χαρακτηριστικό δίκορφο ύψωμα, στη δυτική όχθη του ποταμού Πλατανιά του Ομηρικού Ιάρδανου. Η πιο χαμηλή κορυφή λέγεται Κάστελος της Αγίας Κυριακής Βαρυπέτρου. Η πιο υψηλή, λέγεται Αγιος Γεώργιος, από το εκκλησάκι πού υπάρχει εκεί. Στο χώρο αυτό τοποθετεί ο Pococke την ομηρική Κυδωνία στηριζόμενος κυρίως στον Ομηρικό στίχο « ήχι Κύδωνες έναιον Ιαρδανου αμφί ρέεθρα» Τελευταίες ανασκαφές αποκάλυψαν ότι ο χώρος είχε κατοικηθεί από την Υστερομινωική εποχή. Κοντά στις Βρύσες είναι το σπήλαιο Κερά Σπηλιώτισσα, όπου βρέθηκαν, νεολιθικά αγγεία, και στη θέση Τίμιος Σταυρός βρέθηκαν δύο Πρωτογεωμετρικοί τάφοι. Θα συναντήσετε ακόμη αρκετά όμορφα εξωκλήσια και δροσερά μέρη πού θα σας προκαλέσουν για μια στάση για ξεκούραση και απόλαυση του τοπίου. Γενικά το Γεράνι και η γύρω περιοχή, συνδυάζοντας θάλασσα και ενδοχώρα, ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή στον παραλιακό οικισμό αλλά και επισκέψεις στην ήρεμη φύση, θα είναι σίγουρα στον προγραμματισμό σας και για τις επόμενες διακοπές σας.

mail to interkriti© Interkriti 1997 interkriti's index