Η Κοινότητα

ΑΔΕΛΕ


Πανοραμική άποψη του Αδελε, της Αγίας Παρασκευής καί του Αδελιανού κάμπου

Η κοινότητα Αδελε, βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου και εκτείνεται από την παραλία του Αδελιανού Κάμπου μέχρι την βορινή πλαγιά της κορυφής Γκαργκάνι (641μ.). Το μεγαλύτερο μέρος της είναι πεδινό.
Η κοινότητα περιλαμβάνει το χωριό Αδελε με 350 κατοίκους, τον οικισμό Αγία Παρασκευή, πολύ κοντά στο Αδελε με 155 κατοίκους και τον παραλιακό οικισμό του Αδελιανού Κάμπου, με 566 κατοίκους.
Τό Κοινοτικό Κατάστημα βρίσκεται στό Αδελε το οπο'ιο είναι και έδρα του συνδέσμου ύδρευσης των Κοινοτήτων, Αδελε, Μέσης και Μαρουλά, καθώς και τού νεοσύστατου συμβουλίου περιοχής που περιλαμβάνει τα 21 χωριά του παλαιού Δήμου Αρκαδίου.
Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με την γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά τα τελευταία χρόνια και με τον τουρισμό, προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες στούς επισκέπτες.

Νομός:
Επαρχία:
Κοινότητα:
Τηλ.Κωδ.:
Ταχ.Κωδ.:
Τηλ. Κοινότητας:
Ρέθυμνου
Ρέθυμνου
Αδελε
+30831
741 00 Αδελε
71169
Ιστορία Η κοινότητα Αδελε, πήρε το όνομά της από το χωριό Αδελε. Οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν δύο εκδοχές γιά την ονομασία αυτή.
Η πρώτη λέει ότι το όνομα προέρχεται από τον ιδρυτή του χωριού, τον Ενετό ADOL.
Η δεύτερη, πιό κοντά στη φύση των κατοίκων, λέει ότι προέρχεται από τη λέξη "αδούλωτος".
Οποια και άν είναι πάντως η προέλευση του ονόματός του το Αδελε λέγεται έτσι γιά πάνω από 450 χρόνια. Αναφέρεται από τον Barozzi ως ADHELE το 1577, από τον καστροφύλακα με 154 κατοίκους το 1583 καί από τον Βασιλικάτα ώς Adheli το 1630. Στην Αιγυπτιακή απογραφή του 1834 αναφέρεται σάν Adhili, με 50 Χριστιανικές και 180 Τούρκικες οικογένειες.
Σε απογραφή της 10ης Ιανουαρίου 1659 που αφορούσε τίς οικίες των χωριών βρίσκουμε το Αδελε με 114 σπίτια δηλαδή το μεγαλύτερο από τα χωριά του Καφτανίου Ρεθύμνης.
Το 1928 αποτελεί δική του κοινότητα μέχρι σήμερα.
Στο Αδελε γεννήθηκε ο πυρπολητής της Ιεράς Μονής αρκαδίου, Κωστής Γιαμπουδάκης. Η πλατεία και ο κεντρικός δρόμος του Αδελε φέρουν το όνομά του πυρπολητού.
Κατά την Γερμανική κατοχή το Αδελε έδωσε γενναίο παρόν, στην αντίσταση κατά του κατακτητή.
Τότε οι Γερμανοι είχαν συλλάβει 18 άνδρες από τα χωριά Αδελε και Αγία Παρεσκευή για να τους τουφεκίσουν, γιά αντίποινα, και τους διέταξαν να σκάψουν το λάκκο όπου θα ταφούν. Η σφαγή αυτή, των Αδελιανών είναι σήμερα γνωστή σάν η σφαγή στη "Σαρακίνα", και η κοινότητα γιά να τους τιμήσει, έστεισε μνημείο με τα ονόματα τους στη πλατεία του χωριού.
.

[Κοινότητα Αδελε] [Αδελε- Αγία Παρασκευή] [Αδελιανός Κάμπος] [Εκκλησίες] [Αρκάδι] [Γιαμπουδάκης]


Η σελίδα αυτή είνα προσφορά της Κοινότητας Αδελε

mail to interkritiinterkriti's logointerkriti's index
© 1997